Vrednosti skupnih topnih snovi v sadju in zelenjavi dostopni v Sloveniji
dr. Kostja Makarovič
www.kostja.si
Več o meritvi skupnih topnih snovi v sadju in zelenjavi si lahko preberete tu:

Refraktometrija

BRIX

Najmanj

Povprečno

Največ izmerjeno v Evropi

Največ izmerjeno na svetu

pH

Ananas

12

14

18

18

Breskve

10

15

18

18

Bučke

2

4

6

6

Čerimoja

14

18

23

23

Češnje

13

18

28 (32+)

32+

4.0

Češnjev paradižnik

6

8

10

11

Fejoje

10

14

14

14

Fige

13

18

26 (32+*)

32+

4.9

Granatno jabolko

13

15

18

18

3.2

Grozdje

15

19

27

27

3.1

Hruške

12

15

19

15

Jabolka

12

16

18

18

Jagode

8

11

15

15

3.8

Kaki

14

18

23

23

Kivi

10

12

15

15

3.5

Klementine

10

14

17

17

Kumare

2

3

3

3

Lubenice

8

10

14

18

Maline

10

11

13

13

Mandarine

10

12

14

14

3.8

Mango

12

15

22

22

5.5

Marelice

13

16

22

22

Melone (Cantaloupe)

8

12

18

18

Melone (Galia)

12

15

18

18

Melone (Piel de Sapo ali medena)

10

13

15

15

Mlad kokos

3

5

8

8

Murve

16

20

26

26

6.5

Nekaterine

8

11

17

17

Opuncija

12

13

15

15

Paradižnik

3

6

9

9

Pomaranče (naveline)

10

12

15

15

3.5

Rdeče paprike

5

8

10

10

Rdeče pomaranče

11

13

15

15

3.5

Setsume

9

11

14

14

Sladka koruza

8

12

15

15

Slive

16

18

22

22

Solata

2

3

3

3

Višnje

10

12

14

14

Zelena

2

3

3

3

Zelena solata

2

3

5

5